PJZ

Visbeekvallei Lille

De vallei van de Visbeek is een van de waardevolste beekvalleien van Vlaanderen. Je kan er genieten van een typisch Kempens landschap met paarse heide, brede zandwegen en bloemrijke graslanden. Op nattere plaatsen vind je vennen, broekbossen en gagelstruwelen.

In de Visbeekvallei bruist het van het leven. Heel wat zeldzame planten en dieren voelen zich er thuis. De mei-orchis en de prachtige ijsvogelvlinder zijn maar enkele van de pareltjes die je kan tegenkomen. Van midden juni tot midden augustus kan je de kleine ijsvogelvlinder bewonderen. Die zeldzame vlinder leeft in vochtige, open bossen met wilde kamperfoelie, waar schaduw en zon elkaar afwisselen.

Ook op andere plaatsen in de Visbeekvallei profiteren zeldzame vlinders en meer dan 30 soorten libellen van het soortgericht natuurbeheer. De ernstig bedreigde bruine eikenpage heeft er een van haar grootste populaties in Vlaanderen. Daarnaast hebben het groentje en bont dikkopje het aardig naar hun zin in de Lilse natuur!

Wateraardbei, kleine valeriaan, blauwe knoop zijn van de partij. Verschillende opmerkelijke vogels zoals zwarte specht, nachtzwaluw en boomleeuwerik hebben hier hun stek. 

Toch is het pareltje van dit gebied is nog altijd de adder. De adder is een van de zeldzaamste reptielen in Vlaanderen. Buiten de Visbeekvallei komt de soort uitsluitend nog voor op het militair domein van Brecht en Wuustwezel.

Meer info op www.natuurpunt.be/natuurgebied/visbeekvallei-kindernouw !

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics