PJZ

Nachtvlinders

De Bruine daguil is een dagactieve nachtvlinder. Deze vlinder vliegt in de zon.

De drievlekspanner is in Nederland en België een zeldzame vlinder, die zich wat uitbreidt. In België is de soort voor het eerst waargenomen in 1984 in de buurt van Brussel en heeft zich daarna ook naar Vlaanderen verspreid, maar nog niet naar het zuiden.

De gamma-uil is een nachtvlinder die zowel overdag als ’s nachts actief is. Het is een trekvlinder uit het Zuiden die in sommige zomers erg talrijk kan zijn. Je ziet ze dan in tuinen van bloem tot bloem fladderen.

De spanwijdte van de vlinder bedraagt tussen de 16 en 23 millimeter. De mannetjes van de geelbandlangsprietmot hebben opvallend lange voelsprieten die bijna viermaal zo lang zijn als de voorvleugels terwijl de vrouwtjes veel kortere sprieten hebben, slechts iets langer dan de voorvleugel.

De gewone bandspanner (Epirrhoe alternata) is een dagactieve nachtvlinder uit de familie Geometridae, de spanners.

Met zijn geelbruine pels, witte band, zwart achterwerk en doorzichtige vleugels lijkt deze dagactieve nachtvlinder op een fors uitgevallen hommel.

Het nabootsen van een wesp (hoewel ze genoemd zijn naar de hoornaar) is zo voortreffelijk, dat langsvliegende hoornaarvlinders ongetwijfeld zeer vaak niet als zodanig herkend (kunnen) worden.

De Kolibrievlinder is een trekvlinder uit het zuiden die ’s zomers prominent aanwezig is in Vlaanderen. Zoals zijn naam doet vermoeden heeft de vlinder veel weg van een kolibrie, en dan vooral op vlak van grootte en vliegwijze.

De lieveling is een sierlijk vlindertje uit de familie van de spanners. Hij is zowel overdag als ’s nachts actief.

De vlinder lijkt sterk op het muntvlindertje maar bezit andere kenmerken zoals een meer witte band over de ondervleugel, waarboven nog een kleinere smallere band loopt.

Het rozenblaadje is één van de prachtigste beervlinders die je in ons land kan aantreffen.

De Sint-Jacobsvlinder (een spinnerbeer) kwam vroeger vooral in de duinen voor, maar is zich de laatste tientallen jaren sterk aan het uitbreiden.

De sint-jansvlinder of bloeddropje is een dagactieve nachtvlinder uit de familie Zygaenidae, de bloeddropjes.

Het vals witje behoort niet tot de witjes, maar tot de spanners. Deze nachtvlinder heeft een vleugelspanning tot 40 mm en vliegt van mei tot juli.

Als de vedermot rust zijn de vleugels vaak enigszins opgerold en staan ze van het lichaam af zodat er een T-vorm ontstaat.

De Zuringspanner is een dagactieve nachtvlinder uit de familie Geometridae, de spanners.

Share
Geverifieerd door ExactMetrics